Technológia

Jet-Vill - Új rejtett közterületi megoldások

Régi problémakör a közterületi villamos szekrények elhelyezése. A JET-VILL Kft. fejlesztésének eredményeként született új felszín alatti elosztók megoldják ezt!

Gyeptelepítés, őszi-téli felkészítés

A kertépítő szakemberek jól tudják, hogy a gyep- és pázsittelepítés optimális ideje a nyár végén, ősz elején van, az időjárástól függően nagyjából augusztus 20. és szeptember 30. között. Ekkorra már elvégeztük a talajcserét, a tereprendezést, leirtottuk a gyomokat. A talaj még meleg és az őszi esők is megérkeztek, amik segítik a biztonságos kelést. Már csak a tápanyag-gazdálkodásról kell gondoskodni.

Eredményes és információban gazdag szakmai kirándulás

Ebben az évben A MAKEOSZ célul tűzte ki, hogy meglátogat a Kelet-Magyarországi régióban néhány faiskolát szakmai kapcsolatunk megerősítésére.  A szakmát ízig-vérig szerető és benne tevékenykedő kollégák nagy nyitottsággal mutatták be cégeiket, tevékenységüket és válaszoltak kíváncsiskodó kérdésinkre is.

Adjunk funkciót az üres parkoknak! Tervezzünk olyan parkokat, amilyenek még nem voltak Magyarországon, pedig igenis szükség lenne rájuk!

A világon szinte mindenhol nő az időskorúak aránya, és sajnos szinte nincs olyan idős ember, aki ne küzdene egy vagy több egészségügyi problémával. A meghosszabbodott élettartam mellett az egyén és társadalom szempontjából is fontos, hogy a nyugdíjas évek egészségben teljenek el, megőrizve a fizikai erőnlétet, szellemi frissességet.

A pázsit tavaszi tápanyag ellátása

A szabályozott tápanyag leadású műtrágyák folyamatosan feltáródó tápanyagforrása mentesíti a gyepet a lökésszerű fejlődéstől és ez által minőségileg jobb pázsitot tudunk fenntartani, mintha hagyományos műtrágyákat nagyobb gyakorisággal használnánk. Meg kell jegyezni azt is, hogy a tápanyag veszteség és az estleges környezet szennyezés lehetősége is csökken, mivel az eső és öntözővíz kimosó hatása ebben az esetben nem érvényesülhet.

Látszóbetonok tájépítész szemmel - bedolgozás, utókezelés

A betonok minősége mellett döntő fontosságú a megfelelő bedolgozás és utókezelés. A beton összetevőinek keverése során nagy mennyiségű levegő is keveredik az anyagba. Bedolgozás során elengedhetetlen az így bekerült légbuborékok eltávolítása, biztosítva ezzel a minél tömörebb, pórusmentesebb állapotot. Ez a beton vibrálásával érhető el.

Tájföld - Látszóbeton a tájépítészetben

A TÁJföld  2012. december 17.-i műsora -  Látszóbeton a tájépítészetben. A beton a kortárs dizájn egyik legizgalmasabb anyaga. A korábbi adásunkban bemutatott Országbíró sétány betonpad-családot tervező építész-tájépítész trióból (Paunoch Renáta, Vajda Szabolcs, Varga Péter István DLA) Varga Péter Istvánnal beszélgetünk arról, hogyan alakul a beton sorsa a kortárs tájépítészetben és építészetben, a megvalósult projektekről és az egyetemi betonműhelyről.

Látszóbetonok tájépítész szemmel - a beton

Az utóbbi években a beton reneszánszát éli mind az építészet és belsőépítészet, mind a szabadtérépítészet terén. Az alábbiakban összefoglalom azokat a legfontosabb betontechnológiai és látszóbeton-tervezési irányelveket, melyeknek kiírása véleményem szerint elengedhetetlen feltétele jó minőségű látszóbeton felületek létrehozásának.
Subscribe to Technológia