Táj- és természetvédelem

Biztosíték a vad növényfajok túlélésére

Az elmúlt öt évben a Pannon Magbank-projekt résztvevői 844 magyarországi növényfaj magvait gyűjtötték be, hogy a tápiószelei, vácrátóti és aggteleki génbanki tárolókban hosszú távra megőrizzék őket. Peti Erzsébetet, a program vezetőjét Bajomi Bálint kérdezte arról, hogy mi a célja a kezdeményezésnek, milyen módszerekkel folyt a gyűjtés és a tárolás, illetve hogy mi a különbség a vad- és a kultúrnövények megőrzése között.  

Farkasvédelem

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park farkas védelmét szolgáló kutatói együttműködése. Megállapodásuk a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet. Erdei Zsolt „Madár” világbajnok ökölvívó a WWF farkasvédelmi programjának arcaként áll ki a természetvédelem fontossága mellett.

A Duna izgalmas, sokszínű

Diákok és érdeklődők zsivajától volt hangos tegnap a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának Duna-kutató Intézete (MTA ÖK DKI). Az intézmény a magyar tudomány ünnepe alkalmából nyílt napot tartott, amelyen a látogatók az ott dolgozók munkájával is megismerkedhettek. Horn Andrea írása  

„Párbeszéd az élő Dunával” A Dunakanyar és Danubeparks kiállítás koncepcióterve

A koncepcióterv célja: emberközelbe hozni a Dunát övező tájat, zárt falak közé a szabad természetet. Térbeli formába önteni az élővilágot, elvont természettudományos fogalmakat. Létrehozni a Duna menti táj sűrítményét. A sűrítmény akkor válik befogadhatóvá, ha a látogatónak van lehetősége kapcsolatba lépni a bemutatott valósággal. A kiállítást ezért úgy terveztük meg, hogy annak minden szeletét áthassa a párbeszéd.

Mégiscsak kellenének vízlépcsők

Bár tabu témának számít a magyarországi Duna-szakaszon vízlépcső és vízerőmű építéséről beszélni, Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke szerint ezek hiánya gazdasági, kereskedelmi, energetikai és környezeti kárt okoz az országnak.

5 hely, ahol kettévált a Föld

Számos olyan hely található a bolygón, mely ősi földtörténeti korokról mesél. Törésvonalak, szakadékok, hatalmas hasadékok: íme, öt olyan hely, ahol a bolygónkat uraló, félelmetesnek is nevezhető tényezők szemmel látható nyomot hagytak maguk után.

Csodás rövidfilm hazánk gyönyörű nemzeti parkjairól

Az alább látható nemrég készült két és fél perces rövidfilmben hazánk összes nemzeti parkja feltűnik. A film egy átfogó kampány része, annak előzetese. A kampány célja, hogy az összes park egységes arculatot kapjon, és újszerűen mutassa meg a nemzeti parkok szépségeit és felhívja a figyelmet természeti értékeinkre.

Homoki és pusztai tölgyeseket telepíttet a Lego

Őshonos növényfajokkal telepítenek be egy 26 hektáros területet a tavasszal átadott új nyíregyházi Lego-gyár területén, a kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának megőrzése. Kép forrása: greenfo.hu

A szén-dioxid hosszú távú hatása

Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása - ismertette egy friss tanulmány. Kép forrás: elektro-autos.info

Lezárult a 2015 év madara szavazás

Egy hónap után 2014. június 28-án lezárult az az internetes szavazás, melynek keretében a lakosság dönthette el, hogy a három javasolt faj: a búbosbanka, a fekete rigó és a vörösbegy közül melyik legyen a jövő év madara. Képek forrása: hu.wikipedia.org

Oldalak

Subscribe to Táj- és természetvédelem