Kutatás

Tájépítész hallgatói gyakorlatok Hatvan városában

Hatvan városa 2013-ban kötött együttműködési megállapodást a BCE Tájépítészeti Karával. Ennek keretében a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék hallgatói idén ősszel harmadik alkalommal vettek részt műhelygyakorlaton a településen. A város zöldfelületi elemekkel, természeti értékekkel kapcsolatos mindennapi feladatai során hasznosítja a hallgatók munkáit.

A Városliget parkhasználati vizsgálata 2013-2014.

Ki, mit, mikor, honnan és meddig csinál a Városligetben? 2013 októberében a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán a Szépművészeti Múzeum megbízásából parkhasználati vizsgálatokat végeztek. Erről számolt be a Vár-Város-Városliget urbanisztikai fórumán Kanczlerné Veréb Mária.

Városliget jelenlegi parkhasználati szokásai - kérdőív

A Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszékén 2013. őszén a Városliget parkhasználati szokásait vizsgáltuk. Kétféle helyszíni vizsgálati módszert alkalmaztunk: egyszerű megfigyeléses vizsgálatot és kérdőíves lekérdezést. A kutatás sikerén felbuzdulva most online kérdőívezést indítunk.

Csarnok tér, aszfalt helyén zöldfelület

A tervezési terület két részterületből áll össze a Csarnok térből és az „Egyetem kertből”. A két rész fizikailag és funkcióját tekintve is elkülönül egymástól. Az alkalmazott burkolatok méretét, minőségét tekintve nagyrészt egyezőek, illetve egyes berendezési tárgyak hasonlóak lesznek a felújított utcákéihoz, így továbbra is egységes arculatot kap a Belső-Ferencváros.

Margitsziget felújítása - Történeti áttekintés II.

A jelenleg folyamatban lévő Margitszigeti felújítások kapcsán egy cikksorozatot közlünk, amely a sziget kialakulásával, fejlesztési koncepciójával és a kiviteli tervek bemutatásával foglalkozik. Környezeti változások fejlesztés irányának, koncepciójának érzékeltetésére és a tervek bemutatására. A második cikk a történeti áttekintés második része, amely a rózsakert  építésével foglalkozik.

Margitsziget felújítása - Történeti áttekintés I.

A jelenleg folyamatban lévő Margitszigeti felújítások kapcsán egy cikksorozatot indítunk, amely a sziget kialakulásával, fejlesztési koncepciójával és a kiviteli tervek bemutatásával foglalkozik. környezeti változások fejlesztés irányának, koncepciójának érzékeltetésére és a tervek bemutatására. Az első cikk a történeti áttekintés első része a sziget kialakulása és a szökőkút eredeti építésével foglalkozik.

Magyarországi barokk kertművészet

A könyv a magyar barokk kerttörténet első átfogó korpusza. Magyarország 18. századi kertművészetének képi forrásait mutatja be, a kastélyokhoz kapcsolódó díszkerti alkotásokat éppúgy, mint a hasonlóképpen barokk szabályossággal és művészi igénnyel elkészített vadas- és haszonkerteket is. A kerteket típusok szerint tárgyalja, az összes fellelhető kerti elemet áttekinti és magyarázza. Két nagy egysége közül az első az átfogóbb, témáját európai egységben vizsgáló bevezető tanulmány, amit a konkrét kerttervek ismertetéséből, elemzéséből álló katalógus követ.

Az Orczy-kert helyreállítása

Helyreállított parkrészlet a Ludovika szoborcsoporttal Az Unió Kulturális Bizottsága 1992-ben elhatározta, hogy a "Support of Pilot Projects For Conservation of The European Architectural Heritage" pályázaton Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország is mint csatlakozni kívánó államok részt vehetnek. Így kerülhetett sor arra, hogy 1993-ban a Nemzetközi Bíráló Bizottság Csehországban Prága várkertjeinek, Sychorov tájképi parkjának, Szlovákiában Betlér (Betliar) tájképi parkjának, Lengyelországban Varsó királyi kertjeinek és Magyarországon a budapesti Orczy-kert tájképi parkjának helyreállítása részesült Uniós támogatásban.
Subscribe to Kutatás