Interjú, portré

Csúcsbor hegyen terem - Interjú Isten meredekje, a Badacsony déli lejtőjén, egy Balatonra néző borteraszon

EL TUDNAK KÉPZELNI élvezetesebb elfoglaltságot annál, mint hogy az ember üldögél a kora őszi napsütésben Isten meredekje, a Badacsony déli lejtőjén, egy Balatonra néző borteraszon?! A szerencsétlen sorsú sofőr a helyi nevezetes nedűk helyett a történeteket issza – Laposa József kortyonként adagolja sokrétű tudását tájról, szőlőről, borról...

I come from Hungary

Milyen lehetőségei vannak egy külföldre vágyó hallgatónak? Ambíciók, lehetőségek, előnyök. Fábián Sárával beszélgettünk.

Veszélyben a tokfélék

A X. Magyar Haltani Konferencián Guti Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos főmunkatársa Sallai Zoltánnal és Harka Ákossal közösen végzett kutatásáról számolt be a magyarországi halfauna veszélyeztetettségének témájában. Guti Gábort a Vörös Listáról és a vizákról kérdezte Bajomi Bálint.

Művészsétány a Margitszigeten- Mőcsényi esszék 15.

Mőcsényi Mihály tájépítész professzor újabb magas rangú elismerésben részesült, ezúttal Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Építészfórum 2012 óta folyamatosan publikált tőle olyan írásokat, amelyek személyes hangvételű visszaemlékezések gazdag életútjára, munkáira, törekvéseire. Kossuth-díja remek apropó arra, hogy ismét felvegyük a fonalat. Folytatódjon tehát a kalandregény.

Egyedi tájérték - Mőcsényi esszék 14.

Megfázásnak indult, majd cigarettáról való leszokás lett belőle. Meg egy szellemi „melléktermék”, amely mára országos kataszterezéssé nőtte ki magát. Mi köze van egy szenvedélybetegségtől való sikeres szabadulási kísérletnek az egyedi tájérték szabvány kialakulásához? Láthatóan rengeteg. Erről szól Mőcsényi Mihály életrajzi sorozatának következő része.

Apám – Mőcsényi esszék 13.

Mőcsényi professzor családregénye megvilágítja, hogy a XX. század Sorstalanságának - amelyben egy egész ország sérült - milyen fel nem tárt aspektusai is vannak. Az írás nem pusztán tisztelgés az apa, Mőcsényi József iránt, de egyben őszinte kitárulkozás egy olyan embertől, aki ezekről a családi dolgokról a nyilvánosság előtt nem szeret beszélni.

Mint a grafika három dimenzióban - interjú Kő Boldizsár grafikussal

Ebben a munkában a legszebb a közös építkezés, és aki szeretettel végzi, egyből visszajelzést kap a gyerekektől – mondta Kő Boldizsár grafikus, aki néhány éve szobrász barátjával, Balla Gáborral találta ki a népmesei elemekből kialakított játszótereket. Legutóbb a Holnemvolt parkba készítettek mesekertet, októberben pedig Barcelonában egy várrom tetején állítják fel I. Jakab és Violante de Hungría, vagyis Magyarországi Jolán aragóniai királyné történetét.

Anyanyelvem – Mőcsényi Esszék 12

Frank? Magyar? Német? Kulák? – talán egyik sem, talán mindez egyszerre. Annyi bizonyos, a Mőcsényből Bonyhádra, majd Bajára, Budapestre kerülő gyerekember mindazt megkapta, amire igazán szüksége volt: gyökereket és szárnyakat. Ezek pedig túlsegítették őt a legnehezebb akadályokon is. Mőcsényi Mihály professzor önvallomása.

Eszterházáról – Mőcsényi esszék 11.

Mit keres egy 92 éves az eszterházi kastély rekonstrukciós munkáin az állványzaton? Miért vési le egy tájépítész és felesége 40 éven keresztül módszeresen a kastély vakolatait? Ki volt Eszterháza valódi építésze? Milyen térbeli kapcsolat van a kastély, a kert és a szentmiklósi lesvár között? Mindez kiderül Mőcsényi Mihály professzor írásából, amelyet november 23-án olvasott fel az MTA-n, a Kerttörténeti Kutatások 100 éve című konferencián.

Balatongyörök - Mőcsényi esszék 10.

Mőcsényi Mihály professzor önéletrajzi indíttatású esszésorozatának legújabb részéből megtudhatjuk, miként jutott hozzá egy felhagyott dolomitbánya területéhez és hogyan teremtett feleségével valóságos paradicsomot a felejthetetlen panorámával rendelkező helyszínen. 

Oldalak

Subscribe to Interjú, portré